Esittelyssä: Moottoritiimi

Esittelyssä: Moottoritiimi

Olli Pernu
Henri Pulkkinen

Kuka olet? Ja mikä on tehtäväsi?

Olen Olli Pernu, moottori osa-aluevastaavana Henri Pulkkisen kanssa. Aijempina vuosina olen ollut mukana runko osa-alueessa ja aina rungon valmistuttua siirtynyt moottori osa-alueeseen.

Miten päädyit Formula Student -projektiin?

Tutustuin Tampere UAS Motorsportin sivuihin jo ennen kouluun hakemista ja silloin päätin, jos pääsen TAMKkiin niin haen myös formulatiimiin. Halusin teoriapainotteisen opiskelun ohelle myös jotain käytännön tekemistä.

Mitä opiskelet TAMK:issa?

Ajoneuvotekniikkaa. Suuntautumisena enemmän suunnittelupainotteinen työkonetekniikan linja. Kolmas vuosi Tamkissa sekä Formula tiimissä menossa.

Mitä ovat osa-alueen päätehtäviä?

Moottori osa-alueen päätehtävä on rakentaa moottoripyöränmoottori toimimaan paremmin käyttötarkuituksemme mukaisesti. Tämä tarkoittaa käytännössä moottorin keventämistä ja suorituskyvyn lisäämistä, luotettavuutta unohtamatta.

Kuvaile kauden kulkua osa-alueen näkökulmasta?

Kauden alussa aletaan innovoimaan parannuksia autoon ja toteuttamaan suunitelmia cad malliin.

Vuodenvaihteessa suunitelmat on yleensä mallinnettu ja alkaa käytännön totauttaminen. Kun auto on fyysisesti kasassa tehdään lukuisia tehodynamometri mittauksia että saadaan haettua hyvät säädöt auton moottorinohjaukseen. Lumien sulaessa suunnataan radalle jolloin päästää vielä paremmin testaamaan moottorin luonnetta ja käytettävyyttä. Kesäloman aikana käydään kisoissa esittelemässä ideoitamme ja niiden toteutustapoja tuomareille sekä tietenkin ajamassa kilpaa.

Tällä kaudella olemme isojen muutosten edessä. Vaihdamme pitkään palvelleen Aprilian 550cc V2 moottorin yksi sylinteriseen Yamahan moottoriin. Moottorin vaihdolla haetaan mm. suurta painonsäästöä ja luetettavuutta tulevalle kisakaudelle.  Moottorin vaihdon tuoman työmäärän johdosta tällä kaudella valittiin kaksi osa-aluevastaavaa. Tänä vuona suurimmat muutokset moottorin vaihdon ohella ovat uusi pakoputkisto ja imusarja. Jäähdytys- ja polttoaine järjestelmiä jatkojalostetaan edelliskautena käytetyistä.

Mitä olet saanut irti tiimissä toimimisesta?

Formulatiimissä pääsee suunnittelemaan tuotteita tietokoneen näytöltä valiiksi kappaleeksi asti, joka antaa huomattavasti paremmat valmiudet suunnitteluun kuin pelkällä piirustuskurssilla käyminen. Formulastudent on Tamkin suurin opiskelijaprojekti, jossa oppii toimimaan suuressa yhteisössä eri alojen ihmisten kanssa. Tiimissä olo aikana tulee luotua väkisinkin myös kontakteja yrityskiin, jotka ovat yhteistyökumppaneina. Myös johtamistaidot kehittyvät osa-alue vastaavan roolissa.  – Olli

Miksi valita juuri tämä osa-alue?

Tässä osa-alueessa oppii paljon moottoreista ja kuinka parantaa suorituskykyä. Osalla hakijoista on vahva tausta ajoneuvojen korjaamisesta ja rakentelusta, mutta täällä opitaan aivan uudenlaisia toimintatapoja kuinka suunitellaan ja rakennetaan kilpa-ajoneuvoa.

Moottoritiimi: Olli Pernu, Henri Pulkkinen, Joni Tuononen, Petteri Pirhonen, Pyry Laakso, Mikael Leman.