Esittelyssä: Tiimimanageri ja Business-tiimi
Kuka olet? Ja mikä on tehtäväsi
Hei. Olen Aleksi Kerola ja toimin tämän kauden tiimin tiimimanagerina. Tiimimanagerina toimin tiimin toisen johtajana teknisen johtajan lisäksi, ja tehtäviini kuuluu kaikki muu johtaminen mitä tekniselle johtajalle ei kuulu.
Mitä opiskelet TAMK:issa?
Aloitin opiskelemaan TAMK:ssa liiketaloutta vuonna 2014. Tällä hetkellä olen viimeistelemässä opinnäytetyötäni, eli opiskeluni alkaa olemaan loppusuoralla.
Miten päädyit Formula Student -projektiin?
Liiketalouden opiskelijoilla on opiskelujen toisena vuonna kurssitoteutus, jossa osallistutaan erilaisiin projekteihin kurssin läpäisemiseksi. Tiimi oli laittanut kurssille tietoa, että liiketalouden opiskelijoita kaivataan tiimiin, ja tiimin mukana oli mahdollisuus lähteä matkustamaan ulkomaille. Tämä houkutti minua eniten tuossa vaiheessa ja päätin sitten osallistua tiimin toimintaan matkustusmahdollisuuden houkuttelemana.
Mitä ovat päätehtäviäsi?
Tiimimanagerin tehtäviin kuuluu muun muassa tiimin yleinen ylläpito, yhteydenpito koulun henkilökuntaan ja muu yleinen yhdistyksen johtaminen. Toisin sanoen toimin tiimin välikätenä tiimin, koulun ja yhteistyökumppanien välissä. Samalla myös kaikki raha-asiat ja muut tiimin yleiseen toimintaan liittyvät asiat kulkevat minun kauttani.
Kuinka kauan olet ollut mukana?
Nyt kesällä 2018 tulee kolme vuotta täyteen tiimin jäsenenä. Ensimmäisenä vuonna olin business-osa-alueessa mukana tekemässä kisoihin arvioitavaa fiktiivistä Business Plan –esitystä. Toisena vuonna toimin business-tiimin johtajana, ja nyt kolmantena vuonna otin vastaan tiimimanagerin paikan.
Kuvaile kauden kulkua osa-alueen näkökulmasta?
Jokaisen kauden alussa tiimimanageri ja tiimin tekninen johtaja lähtevät suunnittelemaan ja rakentamaan tulevan kauden rakennetta tiimille. Ensimmäisenä kasataan tiimin osa-aluevastaavat, ja tämän jälkeen yhdessä heidän kanssa lähdemme tekemään uusien tiimiläisten rekrytointitilaisuutta. Samoihin aikoihin yhdessä osa-aluevastaavien kanssa suunnitellaan alkavalle kaudelle aikataulurunko, eli lyhyesti milloin ja miten autoa suunnitellaan, milloin ja miten sitä rakennetaan ja milloin kisa-matkoille lähdetään.
Kauden aikana tiimimanageri myös seuraa tiimin raha-asioita. Joka vuosi haemme apurahoja tiimin toiminnan rahoittamiseen, ja pääosin kaikki apurahojen haku tapahtuu tiimimanagerin ja businesstiimin yhteistyössä. Kun apurahat on haettu, valvon miten rahaa käytetään, ja maksan myös auton valmistuskuluista syntyviä laskuja.
Tiimimanagerille kuuluu myös tiimin kisamatkojen suunnittelu ja toteutus. Joka kausi tiimimanageri etsii syksyllä seuraavan kesän kilpailut ja järjestää tiimin osallistumiset niihin. Kun kisamatkat ovat varmistuneet, aloittaa manageri kisamatkojen matkasuunnitelmat. Toisin sanoen katsotaan kuinka monta henkilöä lähtee kisoihin, millä kisoihin mennään ja mitä reittejä pitkin kisoihin mennään.
Business-tiimin kausi alkaa heti kisojen jälkeen uusien sponsoreiden etsimisellä ja nykyisten kontaktoimisella. Samalla aloitetaan rakentamaan liiketoimintasuunnitelmaa, joka kisoissa tuomareille esitellään. Myöhemmin syksyllä aloitetaan miettimään myös uusia keinoja käyttää sosiaalista mediaa hyödyksi tiimin toiminnan markkinoimiseksi.
Keväisin business-tiimin toiminnan fokus siirtyy enemmän markkinoinnin puolelle. Tiimin markkinointimateriaalia aloitetaan valmistelemaan kisoja varten, ja myös viimeiset yhteistyösopimukset lyödään lukkoon. Yhdessä pienen tiimiläisten muodostaman mediaporukan kanssa suunnitellaan kisapaidat, tiimimanagerin kanssa tehdään kisamatkasuunnitelmia ja ylläpidetään tiimin yleistä taloudellista tilannetta.
Kisareissuilla business-tiimiläisten tärkein osuus on esittää liiketoimintasuunnitelma tuomareille myyntipuheena. Kun suunnitelma on esitelty, business-tiimiläiset keskittyvät kisojen kuvaamiseen ja somekanavien käyttelyyn. Samalla autetaan myös tiimiä kisojen aikana, esimerkiksi käydään kaupassa hakemassa ruokaa ja etsitään varaosia paikallisista liikkeistä.
Mitä olet saanut irti tiimissä toimimisesta?
Tiimissä olo on opettanut paljon erilaisia tapoja työskennellä isossa työympäristössä. Tiimistä löytyy ja tiimin kanssa on tekemisissä hyvin paljon luonteeltaan erilaisia ihmisiä, ja heidän kanssaan työskenteleminen on kehittänyt esimies- ja ihmissuhdetaitoja huomattavasti. Samalla myös ongelmanratkaisukyvyt ovat kehittyneet, kun on joutunut tekemään ratkaisuja paineen alla, joskus hyvin nopeallakin aikataululla.
Miksi ryhtyä tiimimanageriksi?
Tiimimanageriksi kannattaa lähteä, jos on kiinnostusta ja uskallusta lähteä tutustumaan esimiestyöhön ja projektijohtamiseen. Tässä työssä on mahdollista tuoda hyvin omia ajatuksiaan ja kehitysehdotuksiaan käytäntöön. Jokainen tiimimanageri on tuonut jotain uutta ja hyödyllistä tiimin arkea helpottamaan, ja uskon että sama jatkuu myös tulevaisuudessa uusien managerien kanssa.
Business-tiimi kannattaa valita, jos on kiinnostusta lähteä selvittämään mitä työelämässä yrityksen liiketalouden puolella tapahtuu. Vaikka tiimi toimii yhdistyksenä, tiimin toiminta muistuttaa hyvin paljon oikean yrityksen toimintaa. Business-tiimissä pääse oppimaan, harjoittelemaan ja tekemään liiketalouden opinnoissa opeteltuja asioita ihan käytännössä. Harjoittelemme myyntiä ja esiintymistä, kun haemme tiimille yhteistyökumppaneita ja valmistelemme kisoihin Leijonan Kita-tyyliin arvioitavan fiktiivisen liiketoimintasuunnitelman. Pidämme yllä omaa kirjanpitoamme Fennoa-ohjelmalla, jota tälläkin hetkellä TAMK:ssa liiketalouden opiskelijoille opetetaan. Meillä on myös useita somekanavia, joihin markkinoinnista kiinnostuneet ihmiset pääsevät toteuttamaan omia visioitaan.