Esittelyssä: Sähkötiimi

Esittelyssä: Sähkötiimi

Mitä opiskelet TAMK:issa?

Opiskelen Ajoneuvotekniikkaa ja erikoistumisalana Älykkäät koneet.

Kuka olet? Ja mikä on tehtäväsi

Olen Tapio Nokkonen ja olen ensimmäisen vuoden opiskelija. Olen aiemmin toiminut puutarhakoneiden, tietokoneiden ja autojen huolloissa sekä toimin muutaman vuoden yrittäjänäkin. Nyt opiskelen TAMK:issa suuntautuakseni enemmän suunnittelu ja valmistuspuolelle huoltotyön sijaan. Vastaan tänä vuonna FS2018 Yamaha moottorin käynnistysmoottorin valinnasta ja toteutuksesta sekä osallistun sähköjärjestelmän valmistukseen ja huoltoon.

Miten päädyit Formula Student -projektiin?

Projekti vaikutti mielenkiintoiselta. Ajokelpoisen auton suunnittelu ja rakentaminen vuosittain vaikutti erittäin haastavalta, kun tutustuin vähän Formula Studentiin syksyllä. Nyt oltuani mukana syksystä tiedän siinä olevan haastetta enemmänkin kuin aluksi luulin.

RC-autoharrastukseni tuli käyttöön projektissa, sillä käytämme käynnistysmoottorina (starter motor) harjatonta RC-auton moottoria (brushless motor) ja nopeudensäädintä.

Mitä ovat osa-alueen päätehtäviä?

Sähkön osa-alueen päätehtäviin kuuluu sähköjärjestelmän (electrical system) suunnittelu, kehittäminen sekä toteutus. Tehtäviin kuuluukin monesti mitoitusten pohtimista ja kriittistä tarkastelua. Sähkölle myös kuuluu tietotekniset toteutukset, Can-väylän (Can-bus) ja moottorinohjaimen (Engine management) toteuttaminen.

Osa-alueella on paljon ohjelmointiakin tarjolla halukkaille Ratin, Can-väylän ohjainlaitteiden, antureiden ja PDM (Power Distribution Management) -virranhallintayksikön ohjelmoinnissa. Myös piirilevyjä tehdään itse tarvittaviin laitteisiin, sillä valmiit ratkaisut voivat olla kalliita ja itse tekemällä oppii enemmän. Myös Formula Student lajin henkeen kuuluu kehittää ja luoda uusia ratkaisuja.

Kuvaile kauden kulkua osa-alueen näkökulmasta?

Kauden alkaessa syksyllä tarkistetaan uusien järjestelmien suunnitelmat ja tarkistetaan mitä on mahdollisuus saada aikaiseksi rajoitetussa ajassa sekä valmistellaan johtosarjan valmistamista.

Talven aikana suunnitellaan ja valmistetaan tarvittavat osat sekä mahdollisesti säädetään moottorinohjausta sekä valmistetaan autoon johtosarja.

Kun auto on saatu rakennettua toimintakuntoon, sähkön osa-alue tekee säätöjä, tulkitsee mitattua dataa ja hoitaa sähköjärjestelmän huollon ja puutteiden tarkasteluun. Myös kehityssuunnitelma seuraavaan kauteen tehdään kesän aikana.

Mitä olet saanut irti tiimissä toimimisesta?

Tiimissä olen oppinut paljon osien ja komponenttien valinnasta sekä kriittisestä tarkastelusta sekä aikataulutuksen sekä tavoitteiden sovittamisesta yhteen. Sanoisin tiimin opettavan erittäin paljon tuotekehittämisestä, 3D-mallinnuksesta sekä budjetin hallinnasta. Tiimi avaa myös hyviä mahdollisuuksia työnhakuun tapahtumien kautta.

Miksi valita juuri tämä osa-alue?

Sähkön osa-alueessa riittää haastetta niin autoista kiinnostuneille kuin ihmisille, jotka haluavat haasteita ja mahdollisuutta kehittää osaamistaan piirilevyjen suunnittelussa, yleisissä sähköjärjestelmien mitoituksissa, materiaalien valinnoissa sekä sulautettujen järjestelmien (embedded system) ohjelmoinnissa ja kehittämisessä.

Sähkötiimissä mukana: Peltoniemi Jesse, Pärnänen Tuomas, Nokkonen Tapio